Gewijzigde openingsuren recyclageparken (containerparken) van 23 tot 26 juli.

Klik HIER voor meer informatie.

Gemeentelijke rubrieken
afdrukken

OCMW nieuws

De superhelden van Ter Biest

Superhelden… dat zijn de 70 vrijwilligers die zich op een warme manier inzetten voor de bewoners van woonzorgcentrum Ter Biest. Ze zijn van onschatbare waarde. De week van de vrijwilliger biedt voor Ter Biest een mooi gelegenheid om zijn vrijwilligers te danken.
 
Dagelijks ondervindt Ter Biest hoe belangrijk extra aandacht voor de bewoners is. Met een aangename babbel in de cafetaria of tijdens de bibliotheekronde,  of door samen een wandelingetje maken in de buurt, … leveren onze vrijwilligers een mooie bijdrage tot het welzijn van alle bewoners. Lees meer

Een mooie ondersteuning voor bewoners met dementie

2018 greep woonzorgcentrum Ter Biest aan om extra in te zetten op het thema dementie. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is dementie prioriteit nummer 1. 

“Ook in wzc Ter Biest neemt het aantal bewoners met dementie toe”, vertelt directeur Leen Van den Troost . “Het is noodzakelijk om de positieve interactie te stimuleren en CRDL biedt een mooie aanwinst in de zorg voor personen met dementie.” Lees verder


12 oktober: een speciale dag voor de onthaalouders

Onthaalouders bieden een sterke gezinsopvang in Grimbergen!

Onze dienst voor onthaalouders kan reeds 40 jaar rekenen op de positieve en geëngageerde inzet van Grimbergse onthaalouders. Ze geven kindjes een warme plek en opvang in hun gezin tijdens de werkuren van de ouders.

134 baby's en peuters konden vorig jaar in de goede handen van onze 14 onthaalouders opgevangen worden.
Lees verder
 

Feestelijke opening van het nieuwe kinderdagverblijf Heintje!

Grimbergen wil een levendige gemeente zijn waar plaats is voor jonge ouders en hun kinderen. En daar hoort betaalbare en kwalitatieve kinderopvang bij. 

Het OCMW en het gemeentebestuur hebben zich de afgelopen jaren sterk ingezet om nieuwe plaatsen te realiseren. En met succes. Zo waren ze de drijvende kracht bij de uitbouw van verschillende kinderdagverblijven in onze gemeente.

Heintje zorgt voor 36 nieuwe betaalbare plaatsen
Na de renovatie van het pand in de Van der Nootstraat konden we 5 oktober het mooie kinderdagverblijf Heintje officieel openen. Kind en Gezin ondersteunt dit project en voor de uitbating werken we samen met de vzw Landelijke Kinderopvang. Lees verder

Feest voor 30 jaar mantelzorg in Grimbergen

Zonder de dagdagelijkse inzet van de bijna 300 mantelzorgers zou deze 30ste verjaardag er nooit geweest zijn.

Juist door de toegewijde zorg van hun partner of kinderen kunnen in onze gemeente vele zorgbehoevende ouderen thuis blijven wonen. Wist je dat 30 jaar geleden Grimbergen een van de pioniers was om te starten met een mantelzorgtoelage?
Om de mantelzorgers nog beter te kunnen bijstaan opende het OCMW-thuiszorgpunt. Het is een eerste  aanspreekpunt voor al uw thuiszorgvragen. Lees verder

Zoveel jobs, zo dichtbij op de jobbeurs in Grimbergen

Dinsdag 25 september was Grimbergen de place to be voor werkzoekenden uit de regio. Ze konden er aankloppen bij 38 bedrijven en sociale-economieprojecten uit de regio. Volgens de VDAB-gegevens telt de regio Grimbergen-Machelen-Vilvoorde op dit moment 3.500 werkzoekenden.

Om de werkzoekenden een toegankelijke opstap te bieden organiseerden de gemeente- en OCMW-besturen van Vilvoorde, Machelen en Grimbergen samen met VDAB de derde jobbeurs.
Een positieve opstap

Subsidies van Kind en Gezin voor kinderopvang in Grimbergen

Begin juli 2018 zal Kind & Gezin een oproep lanceren voor inkomenssubsidies voor nieuwe plaatsen kinderopvang of omschakeling van bestaande plaatsen
Grimbergen is 1 van de geselecteerde gemeentes.

Alle info en de aanvraagformulieren staan binnenkort op de website van Kind & Gezin.
De termijn voor het indienen van een aanvraag bij Kind & Gezin loopt tot 10/9/2018.

Advies van het lokaal bestuur
Het lokaal bestuur (gemeente en OCMW Grimbergen) krijgt de opdracht van Kind & Gezin om een advies te formuleren over de ingediende aanvragen voor Grimbergen.
Het lokaal bestuur kent een score toe aan elke aanvraag op basis van vooraf bekendgemaakte criteria.
Gemeente en OCMW Grimbergen hebben 2 criteria vooropgesteld zie bijlage.
 
Opvangvoorzieningen die een aanvraag indienen bij Kind & Gezin voor nieuwe inkomensgerelateerde kinderopvangplaatsen of omschakeling van bestaande plaatsen naar trap 2b, mailen uiterlijk op 5/9/2018 een kopie van hun aanvraag door naar kinderopvang@ocmw-grimbergen.be.
Het lokaal bestuur geeft, obv de criteria, advies over de aanvraag en stuurt dat advies uiterlijk op 30/9/2018 door naar Kind &Gezin.

Vragen:
Sophie Vrijdags: sophie.vrijdags@ocmw-grimbergen.be of 0474 41 59 27

Ruilkast voor schoolgerief

Stiften, geodriehoek, mappen of boeken?
Heb je nog schoolgerief dat in goede staat is en dat je niet meer gebruikt?
Breng het naar onze geefkast voor schoolmateriaal.

Gratis geven en nemen
Terug naar school. En dan start de zoektocht naar geschikt schoolmateriaal.
Grimbergen biedt de gezinnen een mooie oplossing met een ruilkast voor schoolmateriaal. Mensen die nog goed bruikbaar schoolgrief hebben, plaatsen dit in de ruilkast. Daarna kunnen ouders met hun kinderen het gepaste materiaal uitkiezen.
Waar staat de ruilkast? Lees hier verder

Uitbreidingsronde nieuwe subsidies inkomenstarief
voor bestaande en nieuwe plaatsen kinderopvang

Uitbreidingsronde Vlaamse regering in juli 2018 voor nieuwe subsidies inkomenstarief voor bestaande en nieuwe plaatsen kinderopvang -erfpacht op een grond van het OCMW Grimbergen.

In juli 2018 publiceert de Vlaamse regering een uitbreidingsronde voor subsidies inkomenstarief voor bestaande en nieuwe plaatsen kinderopvang. Grimbergen is in die ronde geselecteerd voor 116 plaatsen.

De raad voor maatschappelijk welzijn van het OCMW besloot op 12/6/2018 het volgende:
Alle geïnteresseerde kandidaten die een dossier willen indienen bij Kind en Gezin in het kader van deze uitbreidingsronde, kunnen gebruik maken van de formule van erfpacht op een grond van het OCMW.

Praktische info

Samen op de fiets in wzc Ter Biest


De bewoners van woonzorgcentrum Ter Biest zijn in hun nopjes.
Tijdens de maand juni kunnen ze met de duo-fiets genieten van aangename fietsritjes.

Regelmatig bewegen is belangrijk.
De dienst animatie zocht naar en leuke bewegingsactiviteit
die de bewoners ook buiten kunnen doen. En dat kan met de duo-fiets.

De 90-jarige bewoonster Louise enthousiast:
“Hiervoor mogen ze me elke dag komen halen.
We zijn in de buitenlucht, het is extra beweging en het is fijn.”
Lees meer

Opvoeden is samenspel

Deze mooie slogan van de week van de opvoeding loopt ook als een rode draad doorheen de werking van het Grimbergse Huis van het Kind.

Het Grimbergse Huis van het Kind is er voor iedereen die met opvoeden en opgroeien te maken heeft.
Er is een ruim aanbod van diensten en activiteiten zoals: de opvoedingswinkel, consultatie van Kind en Gezin, spelotheek De Puzzel en babbelbad.

Het Huis van het Kind bundelt in onze gemeente de krachten en werkt samen met vele geëngageerde partners en vrijwilligers zodat we voor elk gezin kunnen zorgen voor informatie en gepaste ondersteuning. Lees meer

Je bent welkom: Verbeytstraat 3, 1853 Grimbergen - www.grimbergen-huisvanhetkind.be

Briljant in Ter Biest

Proficiat Trinette en Maurice
Woensdag 2 mei was een heugelijke dag voor het echtpaar dhr. Maurice Vanden Brulle en mevr. Trinette Mylemans want zij kunnen terugblikken op 65 jaar huwelijk. Het echtpaar zette 2 jaar geleden de stap naar het wzc Ter Biest.

Wzc Ter Biest zorgde voor een geslaagde dag met een gezellig feest samen met de familieleden van het briljanten paar en de 73 medebewoners. Bij zo‘n feestelijke dag hoort ook een grote ijstaart.

Betaalbare kinderopvang in stijgende lijn

Grimbergen telt heel wat jonge gezinnen. Voldoende plaatsen betaalbare kinderopvang is een belangrijk aandachtpunt. 

Het OCMW en het gemeentebestuur hebben zich sterk ingezet om nieuwe plaatsen te realiseren. En met succes. De afgelopen jaren zorgden we voor de uitbouw van verschillende kinderdag-verblijven in onze gemeente. Begin september komt het nieuwe kinderdagverblijf in de Van der Nootstraat eraan, voor de opvang van 36 kindjes van 0-3 jaar. 

Hiermee anticiperen we reeds op de visie van de Vlaamse regering, want Vlaanderen beoogt tegen 2030 een kinderopvangplaats voor elk gezin dat daar nood aan heeft. Lees meer


Grimbergen zet in op betaalbare en comfortabele huurwoningen


Grimbergen startte met een uniek aanspreekpunt.
Prospector Sabien gaat in onze gemeente actief op zoek
naar eigenaars die hun woning via het sociaal verhuurkantoor willen verhuren.

Voordelen: Sanien Flamang zal geïnteresseerde eigenaars, met veel plezier, alle voordelen van het verhuren aan Webra uitleggen.
Tezamen met de vzw 3Wplus investeert Grimbergen in een extra medewerker, met als opdracht extra huurwoningen voor het sociaal verhuurkantoor aan te brengen. Lees meer

Een fantastich vrijwilligersteam

De week van de vrijwilliger van 3 – 11 maart: dan zetten we onze vrijwilligers extra in het zonnetje.

Dit jaar zoomen we in op het fantastisch vrijwilligersteam van de spelotheek en het babbelbad. Heel wat activiteiten in het Huis van het Kind zijn juist mogelijk door de inzet van vrijwilligers.
"Het contact met de ouders en de kindjes om samen naar geschikt speelgoed te zoeken is fantastisch", ervaart vrijwilligster Greet. "En met de wekelijkse babbelbad-namiddag  kunnen we anderstalige kindjes op een speelse manier aansporen om het Nederlands te oefenen", vertelt Claire.

Met 151 zijn ze, de vrijwilligers die zich vol enthousiasme inzetten en een positieve bijdrage leveren aan tal van activiteiten bij het OCMW. Naast de spelotheek en het babbelbad zijn ook vele vrijwilligers actief bij het dienstencentrum Ter Borre en het woonzorgcentrum Ter Biest.
Meer weten

Gratis juridische hulp voor Grimbergenaren

U zoekt info en advies over een juridische probleem.
Vanaf januari 2018 kunnen de Grimbergse inwoners voor juridische eerstelijnshulp terecht in het OCMW-gebouw.

Als OCMW willen we een welzijnshuis zijn en een toegankelijk aanspreekpunt voor de Grimbergenaren. Het is goed dat onze inwoners nu ook met hun juridische vragen hier terecht kunnen.

U bent welkom elke tweede en vierde donderdag van de maand van 17.30 - 19.30 uur.
In juli en augustus zijn er geen zitdagen.

Waar: OCMW-gebouw, aanmelden aan het onthaal, Verbeytstraat 30, 1853 Grimbergen
          We vragen u wel ten laatste om 18.30 uur aan te melden.
Lees meer

Balou, de lieveling van Ter Biest

De baasjes van Balou hadden een ruimere intentie met hun viervoeter.
Ze wilden met Balou “vrijwilligerswerk” doen als knuffelhond bij bejaarden of kinderen.

Dat idee pikte ons wwoonzorgcentrum Ter Biest graag op. Elke donderdag komt Balou nu naar Ter Biest en genieten de bewoners van een fijne knuffeldag met deze schat van een hond.
Lees meer

Ter Borre zet de kerstsfeer extra in de kijker

Dienstencentrum Ter Borre fleurt de decembermaand op met enkele sfeervolle activiteiten.

- vrijdag 15 december van 16 - 21 uur: voor de 5de keer op rij pakt Ter Borre uit met een gezellige kerstmarkt in het centrum van Strombeek. De scouts zorgen voor een extra verrassing en starten hun fakkeltocht aan Ter Borre.

- 10 december: kom genieten van een uniek aperitiefconcert.

Lees meer

Dat verdient een extra dankjewel


Zondag 3 december stak het OCMW de vele spontane helpers van onze gemeente een hart onder de riem met een gezellige dankreceptie.
Want er gebeurt heel wat moois in Grimbergen!

”Deze ‘bloemenbedankkaart’ is een teken van erkentelijkheid en doet me heel veel deugd!’, vertelt Hilda die de dankkaart van haar buurvouw kreeg. Ook Freddy was blij verrast met de fleurige kaart die hij van zijn buren kreeg. Lees meer


Woonzorgcentrum Ter Biest is met zijn tijd mee!

De techniek dringt meer en meer ons leven binnen. In de zorg gaat het net zo. Juist door het inschakelen van enkele technische ondersteuningen kunnen we in ons woonzorgcentrum Ter Biest meer kwaliteit bieden aan de bewoners.

Ter Biest stelde zopas het nieuwe dwaaldetectiesysteem en de medicatierobot voor aan de familieleden van de bewoners.
Lees meer

Een nieuw oplaadpunt in Grimbergen

Uw budgetmeter opladen in Grimbergen kan nu elke dag 24 op 24 uur.
Eandis plaatste een oplaadautomaat in het centrum van Grimbergen dat 24 op 24 uur open is:
Pastoor Woutersstraat 1 (naast de gemeentewinkel).

Personen die een budgetmeter voor elektriciteit of aardgas hebben, dienen hun energieverbruik vooraf op te laden met een speciale budgetmeterkaart.
Dit nieuwe oplaadpunt maakt het nu makkelijker. Klanten moeten niet meer wachten op de openingsuren, maar kunnen hier dag en nacht terecht, ook tijdens het weekend en op feestdagen.
Meer info

Alle oplaadpunten van Eandis vindt u op: www.eandis.be/nl/oplaadpunten
Ook het oplaadpunt in OCMW Grimbergen, Verbeytstraat 30 blijft beschikbaar tijdens de openingsuren.

Hoera 5 jaar dagverblijf Veldkant!

Wzc Heilig Hart is de enige in de regio Grimbergen die de dienstverlening dagverblijf aanbiedt. De persoonlijke aandacht en begeleiding van het zorgteam is de grote kracht van dagverblijf Veldkant. In de voorbije 5 jaar kwamen 250 klanten naar het dagverblijf en 70 % van alle gebruikers zijn inwoners van Grimbergen.

Het OCMW van Grimbergen werkt positief samen met wzc Heilig Hart. Het OCMW zet in op een sterke thuiszorgondersteuning om het mogelijk te maken dat de Grimbergenaren zo goed mogelijk in hun thuisomgeving kunnen blijven.

We vinden het heel positief dat het wzc Heilig Hart dagverblijf in Grimbergen aanbiedt waardoor deze dienst makkelijk bereikbaar en toegankelijk is voor de Grimbergse inwoners.
Lees meer

Een echt welzijnshuis en een unieke bibliotheek voor de Grimbergenaars

Uitkijken naar 2020:
Op de hoek van de Victor Soensstraat en de Wemmselsestraat te Strombeek-Bever komt een heldere, toegankelijke, warme trekpleister voor de Grimbergenaars.
 
Samen onder 1 dak
Het is echt wel een unieke combinatie: een OCMW met een bib samen onder 1 dak!
Er komt een sterk welzijnshuis waar de Grimbergenaar terecht kan voor al zijn welzijnsvragen. En de nieuwe bibliotheek wordt dé bibliotheek van de toekomst die mensen samenbrengt.

We werken bewust niet naast elkaar in het nieuwe gebouw, maar mét elkaar: bezoeker, klant, medewerker, externe partner: alles vloeit naadloos in elkaar, uiteraard met het nodige respect voor privacy. Lees meer

Nieuw: Opvoedingswinkel in Grimbergen

Tine, pedagoge, geeft het stratschot voor de eerste openingsdag van de opvoedingswinkel. Iedereen met een grote of kleine vraag rond opvoeding van kinderen en jongeren is welkom.

De opvoedingswinkel biedt een luisterend oor en zoekt samen mee naar mogelijke antwoorden op opvoedingsvragen.  De dienstverlening is snel, gratis en anoniem.

Openingsuren: maandag 16 - 18 uur; woensdag 9.30 - 12 uur, vrijdag 12.30 - 15 uur.
Of op afspraak: we voorzien ook avondafspraken.

Waar: De opvoedingswinkel vindt u in het Huis van het Kind in Grimbergen, Verbeytstraat 3.
tel. 0499 88 69 05   -  opvoedinsgwinkel@ocmw-grimbergen.be   Lees meer

Toveren in woonzorgcentrum Ter Biest

21 september: de werelddag dementie verdient onze aandacht. Ons woonzorgcentrum Ter Biest zet extra in op het thema dementie.

Nieuw is de interactieve tovertafel met speelse lichtprojecties. Dit biedt een mooie stimulans waar ouderen in verschillende stadia van dementie kunnen aan deelnemen. De bewoners Julia, Paulien, Suzanne en Anna konden 14 september de nieuwe tovertafel uitproberen en zijn alvast enthousiast.
Lees meer

De bewoners van wzc Ter Biest op uitstap naar Scherpenheuvel

De keuze van… “De bewoners waren zelf vragende partij om op uitstap naar Scherpenheuvel te gaan. Velen onder hen hebben dit vroeger vaak gedaan, sommigen te voet, anderen met de wagen.  Dus vertrokken we dinsdag 22 augustus met twee autobussen vanuit woonzorgcentrum Ter Biest richting Scherpenheuvel. “Om eens te kijken hoe het daar veranderd is en om herinneringen op te halen”, beaamt bewoonster Rosa.  Lees meer

Wie wil jij graag extra bedanken?

Een leuke bedankkaart om te geven of te krijgen.
Begin krijgen alle Grimbergenaren een mooie dankkaart in hun brievenbus. Schrijf hierop uw persoonlijke bedankingstekst en geef de kaart aan de persoon die u graag eens extra wil bedanken.

Met dit initiatief wil het OCMW de onzichtbare kleine of grote hulp die inwoners elkaar spontaan geven zichtbaar maken en eens extra laten uitspreken. Want juist vanuit het OCMW willen we mee inzetten op een warme samenleving. Lees meer


Hoera 5 jaar Strombeek feest! zaterdag 10 juni

Voor het 5de jaar op rij maakt Strombeek Feest! van het kermisweekend een spetterende dag met tal van bruisende activiteiten.

Kom vanaf 11 uur mee genieten van de leuke animaties, gezellige kraampjes, terrasjes en nog zoveel meer… De plaatselijke organisaties, scholen en handelaars maken er graag samen een mooi feest van! Lees meer

Meer info: dienstencentrum Ter Borre - OCMW Grimbergen, Sint Amandsplein 7, 1853 Grimbergen, tel. 02 267 38 50

Een handige dementiewijzer

“De dementiewijzer is een handige tool met praktische tips, toepasbaar in het dagelijkse leven”, vindt Kristien die zich inzet voor de thuiszorg van haar mama die lijdt aan de ziekte van Alzheimer.

De dementiewijzer is een handige waaier in zakformaat voor de familieleden en betrokkenen. De waaier biedt antwoorden op praktische vragen en communicatietips voor een aangenaam contact met mensen met dementie.

Familieleden en betrokkenen kunnen de dementiewijzer aanvragen bij het OCMW thuiszorgpunt. Lees meer

Hop naar de 200!

De spelotheek biedt een mooie oplossing om regelmatig nieuw speelgoed aan uw kinderen te kunnen aanbieden. Om de Grimbergse ouders te ondersteunen opende het Huis van het Kind 1,5 jaar geleden spelotheek De Puzzel in Grimbergen. En de spelotheek sloeg duidelijk aan. Vandaag zijn we fier om reeds het 200ste lid te kunnen begroeten.

Vooral het speelgoed in groot formaat en de reuze gezelschapsspelen voor kinderfeestjes worden vlot uitgeleend. Ook Duplo, Playmobil en loopfietsjes zijn erg gegeerd.
14 enthousiaste vrijwilligers zorgen voor een vlotte werking van de spelotheek. Lees meer

Week valpreventie: Blijf in beweging en verminder de kans op vallen!

Een dagelijkse portie beweging houdt u immers fit en actief! Meer nog, uw evenwicht, uithouding en mobiliteit verbetert, waardoor de kans op vallen vermindert.

De week van de valpreventie van 24-30 april focust dit jaar op het belang van beweging. Ook het OCMW van Grimbergen zet in op verschillende acties om de 65-plussers te ondersteunen om valincidenten te vermijden. Lees meer
Flyer valpreventie

Een glansrol voor dienstencentrum Ter Borre

April 1992 … Op een prachtige locatie naast het Van der Nootpark opende Ter Borre in Strombeek-Bever de deuren. Ter Borre groeide ondertussen uit tot een bruisend dienstencentrum met tal van activiteiten. Maar wist u dat Ter Borre evenzeer een ondersteunende rol voor de thuiszorg vervult? Lees meer

Zaterdag 22 april is het zover,
dan wil Ter Borre zijn 25ste verjaardag graag samen met u vieren.

Kom zeker eens langs tussen 14 - 17 uur
We verwachten u: dienstencentrum Ter Borre, St. Amandsplein 7, 1853 Grimbergen (Strombeek-Bever)
Programma

Een aangename buurt met vrijwilligers

Heel wat activiteiten draaien op vrijwilligers. Ook in Grimbergen. Wist u dat 156 vrijwilligers zich bij het OCMW engageren om net dat ietsje meer te kunnen bieden.

Het dienstencentrum Ter Borre draait al 25 jaar op de fijne inzet van tal van vrijwilligers. Mede door hun bijdrage groeide Ter Borre uit tot een actief dienstencentrum. Sommigen kiezen voor het organiseren van gezellige activiteiten: scrabble, kaarten, bingo … Anderen voelen zich meer aangesproken door de dienstverlening en dragen hun steentje bij als thuiswachter, belwinkelvrijwilliger of met bezoeken aan 90-plussers.

Zo zet Marcel zich reeds 17 jaar samen met zijn echtgenote in als vrijwilliger voor de scrabbleclub van Ter Borre. Meer info

Opfrissing brochure: overlijden... wat nu?

Het OCMW Grimbergen gaf zijn brochure “Wat te doen als iemand uit je gezin sterft” een grondige opfrisbeurt.

Wist u dat het begrip “successierecht” in Vlaanderen de nieuwe naam “erfbelasting” kreeg? Er nu één federale pensioendienst is?
Dit en nog veel meer kunt u terugvinden in onze vernieuwde brochure “Wat te doen als iemand uit je gezin sterft.”
Het OCMW werkt samen met de drie Grimbergse begrafenisondernemers om deze beknopte en gebruiksvriendelijke brochure te bezorgen aan de nabestaanden.

De brochure staat ook op deze website bij publicaties. Meer info

 

Grimbergen helpt zelfstandigen in moeilijkheden

Vanaf 2017 voorziet Grimbergen gespecialiseerde ondersteuning voor zelfstandigen. Het gemeentebestuur en het OCMW van Grimbergen gaan hiervoor een samenwerking aan met DYZO. DYZO is een vzw die zelfstandigen en ex-zelfstandigen in moeilijkheden deskundig begeleidt en advies geeft.

Door de samenwerking is DYZO beter bereikbaar voor de Grimbergse zelfstandigen. DYZO houdt nu om de twee maanden een zitdag in Grimbergen
- donderdagen: 9 februari 2017 - 13 april 2017 - 8 juni 2017
- van 16.30-18.30 uur
- lokaal: torenlokaal (cultuurcentrum Strombeek-Bever)

Vragen: OCMW, Verbeytstraat 30, 1853 Grimbergen - Meer info

Een stralende kerstmarkt vrijdag 9 december

Strombeek straalt ook in december!
En dan de gezellige kerstmarkt van Ter Borre niet ontbreken. Voor het vierde jaar op rij, staan de deuren van het OCMW-dienstencentrum Ter Borre open om er weer een uitgebreide kerstmarkt van te maken.
Kom zeker eens langs vrijdag 9 december 2016 tussen 16 uur en 21 uur.


De kerstmarkt van Ter Borre is een ideale gelegenheid om elkaar te ontmoeten bij een warm vuur met een lekker hapje, mooie versieringen, geschenkjes en leuke kerstanimaties.
Lees meer

Milieuvriendelijk de maaltijden bij u aan huis

Het OCMW kiest ervoor om de maaltijden aan huis op een milieuvriendelijke manier te bezorgen.

Vorig jaar startte het OCMW met een eerste maaltijdwagen die op aardgas rijdt. Ook voor de maaltijdwagen voor Grimbergen centrum die we nu vervangen, zet het OCMW in op een milieuvriendelijke wagen op aardgas.

Een milieuvriendelijke auto is belangrijk want dagelijks doorkruisen de 5 maaltijdwagens onze gemeente. Een auto op aardgas stoot geen roet uit, zelfs 95% minder fijn stof en de helft minder koolmonoxide dan een andere wagen.
Lees meer

Versterking Grimbergse ICT

Zowel voor de gemeente als het OCMW is het belangrijk te kunnen rekenen op een sterke en gespecialiseerde informatica-dienst. De Grimbergse gemeente en het OCMW sloten een akkoord om een gezamenlijke ICT-dienst uit te bouwen. Dit vormt een nieuwe belangrijke stap naar meer samenwerking tussen beide besturen.

De mogelijkheden van ICT evolueren snel en dit vraagt steeds meer deskundigheid van de ICT-medewerkers zoals de verdere uitbouw van de digitale dienstverlening, e-notulen e.a.

Eveneens is de informatieveiligheid een belangrijk aandachtspunt waarbij vooral voor het OCMW specifieke regels gelden en ook hier is een gezamenlijke aanpak een sterk pluspunt.
Lees meer

Met de trein door Grimbergen

Vakantiesfeer ook in woonzorgcentrum Ter Biest. Op woensdag 17 augustus trokken de bewoners erop uit. Dit jaar kozen we voor een leuk toeristentreintje. Hiermee toerden de bewoners rond door Grimbergen, de gemeente waar ze heel wat jaren hebben gewoond.

En bij een uitstap hoort ook een terrasje. Als tussenstop hield het treintje halt aan een terras aan ‘t vliegveld van Grimbergen. Mede door de inzet van vele vrijwilligers om de bewoners te begeleiden werd het een geslaagde uitstap.
Lees meer

100 kaarsjes voor Betty in Ter Borre

Feest in Ter Borre want Betty viert haar 100ste verjaardag. Onze eeuwelinge woont reeds 12 jaar in een serviceflat van Ter Borre. Het dienstencentrum Ter Borre grijpt deze bijzondere verjaardag graag aan om dit samen met de medebewoners en de maaltijdgebruikers te vieren.

Betty kijkt er vast naar uit. “Maar ik zou toch nog liever 40 jaar jonger zijn”, lacht ze. Het doet ons deugd om te zien dat Betty zich thuis voelt in Ter Borre en dat we deze speciale verjaardag samen kunnen vieren. We hopen haar nog lang in Ter Borre te mogen hebben.
Lees meer

OCMW viert mantelzorgers

U hoorde het vast ook toen u klein of jong was en naar school, op kamp of op fietstocht, ...vertrok: "Goed voor mekaar zorgen, hoor!"
Zorgen voor elkaar hoort bij het leven. Ook in Grimbergen zetten tal van mantelzorgers zich in voor een zorgbehoevende oudere, een langdurig zieke of een persoon met een beperking.
Ze verdienen ’een dikke pluim‘ voor hun onontbeerlijke en hartelijke zorg.
De dag van de mantelzorg greep OCMW Grimbergen aan om voor de Grimbergse mantelzorgers op 25 juni een gezellige verwenuitstap te organiseren. Lees meer

Grimbergse opvoedingsweek bouwt aan goede kindertijd voor alle kinderen

‘Samen bouwen aan een goede kindertijd voor alle kinderen’.
Dit vormde het uitgangspunt voor onze superwoensdag op 18 mei.

Een 300 kinderen genoten van een succesvolle buitenspeeldag.
In de verwenbar konden ouders bijpraten en opvoedingstips uitwisselen.
En aan de organisaties die zich inzetten voor kinderen overhandigde het OCMW de 4 reuze opvoedingsbouwstenen.

Lees meer

Wij staan al klaar voor Strombeek Feest zaterdag 21 mei 2016

Leuke animaties, gezellige kraampjes, terrasjes en nog zoveel meer. Spreekt het jou aan? Strombeek Feest! geeft ook dit jaar een extra toets aan het kermisweekend en pakt uit met tal van bruisende activiteiten.

Kom zeker eens op ontdekking in de Villegasstraat, de Pastorijstraat, het Sint-Amandsplein, het Vandernootpark, Ter Borre en aan het Cultuurcentrum op het Gemeenteplein.

Nieuwsgierig naar het programma? Lees meer

Heerlijk slapen in wzc Ter Biest

Bewoonster Louise en verpleger Andy zijn enthousiast over de nieuwe bedden. Een aantal oudere bedden waren aan vervanging toe en daarom schafte het OCMW voor woonzorgcentrum Ter Biest 25 nieuwe hoog-laagbedden aan.

We kozen voor gemakkelijk te bedienen en onderhoudsvriendelijke bedden. De nieuwe bedden zijn elektrisch verstelbaar in de hoogte zowel aan het hoofd- als het voeteinde. Dit geeft meer comfort aan de bewoner en het is ook handiger voor de personeelsleden.
Lees meer

Rosita kreeg zo veel terug

Met 150 zijn ze in het OCMW. Tijdens ’De week van de vrijwilliger‘ wil OCMW Grimbergen zijn vrijwilligers extra danken voor hun prachtige inzet waarmee ze het leven van heel wat Grimbergenaars een stukje aangenamer maken.

Dit jaar is het een bijzonder jaar voor de vrijwilligers van de thuiswacht. Precies 25 jaar geleden op 1 maart 1991 startte enkele vrijwilligers het initiatief thuiswacht. "Die jaren thuiswacht is iets wat ik voor altijd in mijn hart gesloten heb", vertelt vrijwilligster Rosita.
Lees meer

De thuiszorgbrochure in een nieuw fleurig jasje.

De brochure geeft een overzicht van de thuiszorgdiensten die het OCMW organiseert, maar nog veel meer.
U vindt hierin ook info over wat er in Grimbergen bestaat aan ondersteunende mogelijkheden voor de thuiswonende senioren en mantelzorgers.
De 70-plussers van onze gemeente kregen alvast een brochure in hun brievenbus.

Lees meer

Hebt u verdere vragen over thuiszorg?
Aarzel dan niet om contact op te nemen met het OCMW thuiszorgpunt.
Onze medewerkers helpen u graag verder.
OCMW thuiszorgpunt - 0491 71 72 00 (elke werkdag 9 - 12 uur) - thuiszorgpunt@ocmw-grimbergen.be

 Dementie, feiten en fabels


Wat klopt en niet klopt...
Over dementie doen er vele verhalen de ronde. Over de oorzaken, de symptomen, de omgang met dementie. Wil u er meer over weten?

Kom dan zaterdag 20 februari 2016 naar het praatcafé dementie
- waar: dienstencentrum Ter Borre
- zowel voor familieleden als geïnteresseerden
- 14 - 17 uur
Iedereen is welkom. - Toegang gratis.

Lees meer

De nieuwe prins en prinses in Ter BiestVoor de vijfde keer op rij organiseerde woonzorgcentrum Ter Biest carnavalsverkiezingen.
Carnaval zorgt steeds voor extra sfeer in wzc Ter Biest. De bewoners genieten ervan om zich te verkleden en en hun prins en prinses carnaval te verkiezen.

De eer gaat dit jaar naar naar André en Louise.
Ze zijn heel fier op hun verkiezing tot prins en prinses carnaval 2016.
Zijn zij het oudste prinsenpaar?
Lees meer

Kinderdagverblijf Beigem verwelkomt 9 extra kindjes

Het kinderdagverblijf Stekelbees is een vaste waarde in Beigem. Vier jaar geleden op 1 september 2011 opende het kinderdagverblijf Stekelbees zijn deuren in de pastorie van Beigem. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met de gemeente, het OCMW van Grimbergen en de Abdijgemeenschap van Grimbergen. Tot voor kort beschikte Stekelbees over 14 opvangplaatsen.

Op 4 januari 2016 konden we de eerste nieuwe kindjes verwelkomen. Met het kinderdagverblijf Stekelbees kunnen we hier 30 kindjes van onze gemeente een warme opvangplaats bieden.
Lees meer

Grimbergen helpt mee asielzoekers opvangen

Vanaf 12 november 2015 vangt OCMW Grimbergen de eerste asielzoekers op in het lokaal opvanginitiatief te Grimbergen. Dankzij een brede samenwerking met plaatselijke organisaties zijn we klaar voor de opvang en integratie van 8 asielzoekers in onze gemeente.

Via Fedasil kreeg ons OCMW de opvang van een Afghaans gezin met vier kinderen en een koppel uit Azerbeidzjan toegewezen. Om de asielzoekers die naar het lokaal opvanginitiatief komen te ondersteunen en te begeleiden zet het OCMW een maatschappelijk werker halftijds in. Voor een goede integratie is het belangrijk dat het OCMW op een breed samenwerkingsverband kan rekenen.
Lees meer over de start LOI in Grimbergen

Grimbergen zet in op de strijd tegen kinderarmoede.

17 oktober... het OCMW grijpt de internationale dag van de strijd tegen armoede aan
om samen met de gemeente Grimbergen en een heel netwerk aan partners
de strijd tegen de kinderarmoede aan te gaan.
Met de Vlaamse subsidies die we hiervoor krijgen, kunnen we verschillende concrete projecten realiseren.

Lees meer over
- het nieuwe project taal-enteren dat startte op 1 oktober
- alsook hoe het staat met het project Kindkracht na 1 jaar werking.

Spelotheek De Puzzel biedt speelgoed voor alle Grimbergse kinderen!

Het Grimbergse huis van het Kind zet zich in om een positieve ondersteuning te bieden voor de Grimbergse ouders en gezinnen. De spelotheek De Puzzel vormt daarin een nieuwe schakel.
De Puzzel leent niet alleen educatief en verantwoord speelgoed uit, maar wil ook een fijne ontmoetingsplaats zijn waar de ouders ervaringen kunnen uitwisselen.
Lees meer over De Puzzel

Wat doet het OCMW Grimbergen voor de asielzoekers?

Als OCMW zullen we op korte termijn in Grimbergen 8 plaatsen voor asielzoekers aanbieden.
Hiermee gaat OCMW in op de vraag van de federale overheid om opvang te organiseren voor een aantal asielzoekers in Grimbergen. Door een brede samenwerking met plaatselijke organisaties kunnen we werken aan een positieve integratie van deze mensen in onze gemeente.

Samen verder. Wat kunnen inwoners doen? Vrijwilligers zijn altijd welkom bij de Onthaalgroep Vluchtelingen. Ook Grimbergenaren die spullen willen schenken kunnen aankloppen bij de Kringwinkel Televil.
Lees meer over de opvang van asielzoekers in Grimbergen.

Thuiswonende ouderen in Grimbergen zijn niet eenzaam

Désiré is 94 jaar en woont al 20 jaar in Strombeek.
Zijn kinderen komen regelmatig langs en hij krijgt maaltijden aan huis. “Ik woon hier goed en graag in mijn appartement”, vertelt Desiré. “Dat heb ik ook aan de postbode verteld.” “Zolang ik veel steun krijg van mijn kinderen en een warme maaltijd elke dag, voel ik me hier goed. En misschien word ik wel honderd.”

Juist doordat thuiswonende ouderen in Grimbergen kunnen rekenen op een goede omkadering van familie, vrienden en professionele hulp, voelen ze zich niet eenzaam. De tachtigplussers geven aan dat het goed wonen is in Grimbergen.

Lees meer over de resultaten van de enquête bij de Grimbergse 80-plussers.

Een duwtje in de rug voor de zelfstandige kinderdagverblijven

Een sterke kinderopvang… het blijft een belangrijk aandachtspunt voor Grimbergen. De zelfstandige kinderdagverblijven (groepsopvang) hebben een groot aanbod in Grimbergen. Samen bieden ze 164 plaatsen kinderopvang aan.
Om bij te dragen aan een kwalitatieve en duurzame kinderopvang voor de Grimbergse gezinnen wil het OCMW de zelfstandige kinderdagverblijven bijstaan met ondersteunende info.

Het OCMW wil de zelfstandige groepsopvang in Grimbergen op weg zetten om de basissubsidie van Kind en Gezin aan te vragen. De vier aanwezige kinderdagverblijven waren sterk geïnteresseerd.
Lees meer

Aftellen naar 13 september voor 30 jaar wzc Ter Biest

Wzc Ter Biest zet zijn 30ste verjaardag graag in de kijker met de warme slogan “Al 30 jaar een hart voor elke bewoner!

Bijna 1000 dorpsgenoten vonden er de voorbije dertig jaar voor enkele of meerdere jaren hun thuis. Wzc Ter Biest vormt  een belangrijke steunpilaar voor de toenemende vraag naar een goede en betaalbare zorg. Lees meer
 
Vier mee: u bent van harte welkom
zondag 13 september 2015 tussen 11 - 16 uur.
Wzc Ter Biest, Chrysantenlaan 50, 1850 Grimbergen

Nederlands voor anderstaligen

Het OCMW Grimbergen ondersteunt de campagne van de provincie Vlaams-Brabant om anderstaligen te stimuleren lessen Nederlands te volgen.

Het OCMW doet heel wat inspanningen om anderstalige klanten te begeleiden in Grimbergen.

Naast het opvolgen van de klanten die Nederlandse lessen volgen, zet het OCMW ook in op het bieden van voldoende oefenmomenten.  Zo is er de wekelijkse praatgroep café combinnne en stimuleren we anderstalige ouders om deel te nemen aan het Nederlandstalige vrijetijdsaanbod.

Ook voor de kinderen starten we in het najaar met bijlessen Nederlands vanuit het Huis van het Kind.
Lees meer

Piano zoekt pianist

De piano van het dienstencentrum Ter Borre in Strombeek-Bever staat er verweesd bij. Jef, de huispianist van Ter Borre, is verhuisd. Meer dan 15 jaar verblijdde hij de bezoekers met gekende liedjes en melodietjes.

Wilt u de nieuwe huispianist worden?
Speelt u graag piano en wilt u het publiek hiervan laten genieten?
Neem dan zeker contact op met dienstencentrum Ter Borre, tel. 02 267 38 50, vragen naar Mario Deboodt.
Lees meer

Fruitactiedagen tijdens de vakantieperiode

Hoe stimuleert u de kinderen tijdens de vakantiemaanden op een speelse manier voor gezonde voeding? Het OCMW trekt naar de speelpleinwerking met fruitactiedagen. Elke woensdag bieden we de kinderen een gezond stuk fruit aan. Maar ook de monitoren vergeten we niet. Voor hen voorzien we een gezonde lunch. Want zij geven het goede voorbeeld om de kinderen te stimuleren voor gezonde voeding.
Lees meer

Aanpassingswerken voor uitbreiding kinderdagverblijf Stekelbees

Het kinderdagverblijf Stekelbees in Beigem breidt uit met 9 nieuwe plaatsen.  Dit is het resultaat van de sterke samenwerking van de gemeente en OCMW Grimbergen met vzw Stekelbees.

De 9 extra plaatsen komen op de eerste verdieping van de pastorie. De technische ploeg van de gemeente werkt nu met man en macht om de eerste verdieping van de pastorie om te toveren tot een warm kinderdagverblijf. Als alles volgens de planning verloopt, dan verwelkomen we op maandag 4 januari 2016 de eerste nieuwe kindjes.
Lees meer

Extra kracht voor 149 Grimbergse kinderen

Hoe kunnen we kinderen ondersteunen zodat ze sterker staan?
Twintig organisaties die zich inzetten voor jonge kinderen, sloegen de handen in elkaar en werken samen met het OCMW aan het Grimbergse project Kindkracht.

Met succes. Tijdens de eerste 6 maanden van dit project konden we reeds 103 kinderen uit kwetsbare gezinnen extra begeleiden en ondersteunen. Lees meer

Het OCMW staat paraat met een hitteplan

Tijdens deze hittedagen voorziet woonzorgcentrum Ter Biest voor zijn bewoners extra beschermende maatregelen. Zo zijn er extra dranktoeren.

Wzc Ter Biest maakte ook per bewoner een individueel plan op zodat de personeelsleden nauwgezet kunnen opvolgen dat elke bewoner voldoende drinkt. Ook een koel voetbadje tussendoor zorgt voor een aangename verfrissing.
Lees meer

Een milieuvriendelijke maaltijdwagen

De nieuwe maaltijdwagen van het OCMW rijdt op aardgas (CNG). Hiermee ondersteunt het OCMW het krachtig klimaatbeleid van de gemeente.

Een milieuvriendelijke wagen is wel belangrijk want dagelijks doorkruisen de 5 maaltijdwagens de gemeente. Dit jaar bezorgden ze reeds 15.828 maaltijden aan huis.

Graag stellen we ook de nieuwe maaltijdbedeelster Barbara Bulens voor. Zij vervangt Emmy die met pensioen is.
Lees meer

De acties tijdens Strombeek Feest! brachten 760 euro op.

Zaterdag 30 mei genoot Strombeek van een gezellige feeststemming met leuke animaties, gezellige kraampjes, terrasjes …

En de fotoclub van Ter Borre en “goede doel”-loper Vincent verzamelden samen een mooi steunbedrag van 760 euro voor het kinderkankerfonds. Vincent Godfroid zorgde voor een knappe prestatie, want hij liep welgeteld 26 rondes van 5 km langs het parcours van Strombeek Feest! en legde zo 130 km af.
Lees meer

12 uur lopen tijdens Strombeek Feest! op 30 mei

Hoeveel rondes van 5 km loopt "goede doel"-loper Vincent op 12 uur tijd?

Tijdens Strombeek Feest! gaat Vincent Godfroid de uitdaging aan om op zaterdag 30 mei gedurende 12 uur rondjes te lopen van 5 km langs het parcours van Strombeek Feest! De opbrengt van deze actie is bedoeld voor het kinderkankerfonds. Lees meer

Dagverzorging in Grimbergen: een succesverhaal

Een dagopvang, daar was nood aan in Grimbergen.
De dagverzorging Veldkant opende twee jaar geleden de deuren met 15 plaatsen. Woonzorgcentrum Heilig Hart en OCMW Grimbergen zetten vooral in op gebruikers van Grimbergen. De cijfers van 2014 tonen een mooi resultaat. Gemiddeld 71 % van de 15 plaatsen zijn bezet door Grimbergenaars.
Het centrum Veldkant biedt in een warme sfeer dagopvang aan personen vanaf 65 jaar.
Lees meer


Hou 30 mei vrij voor Strombeek Feest!

Leuke animaties, gezellige kraampjes, terrasjes en nog zoveel meer… Spreekt het u aan?
Strombeek Feest! is ook dit jaar een vaste waarde bij Strombeek kermis en pakt uit met tal van bruisende activiteiten.
De verenigingen, scholen, organisaties en handelaars samen met het OCMW en de gemeente nodigen u graag uit op dit actieve feestweekend.

Nieuwsgierig naar het programma-overzicht? U vindt het op de affiche en op de facebookpagina van Ter Borre. Lees meer

Een fijne verjaardag voor elk kind

Het OCMW Grimbergen kijkt uit naar het mooie initiatief van de vzw Feestvarken om kansarme kinderen een leuke verjaardagsbox te bezorgen. Want ook in Grimbergen zijn er heel wat kansarme kinderen die we door de samenwerking met de vzw Feestvarken een fijne verjaardag kunnen schenken.

Vzw Feestvarken is een groep van enthousiaste vrijwilligers die het idee opvatte om verjaardagspakketten aan te bieden aan kinderen die in armoede leven. De vzw Feestvarken zoekt sponsors en maakt leuke verjaardagspakketten voor kansarme kinderen. Voor de verdeling van de pakketten rekenen zij op het OCMW.

Lees meer

Pc-club Ter Borre houdt 28 maart opendeur

Vragen over computer of multimedia?
Dan is deze opendeurdag iets voor u.
De pc-club Ter Borre en pc-helpdesk Kennisbeurs Grimbergen verwelkomen u graag in een ontspannen en gezellige sfeer zaterdag 28 maart 2015 van 14 tot 17 uur.
Kom zeker eens langs:
dienstencentrum Ter Borre, St. Amandsplein 7, 1853 Grimbergen
Lees meer over de activiteiten van deze pc-namiddag

Vrijwilligers maken Grimbergen mooier.

“De week van de vrijwilliger” grijpt het OCMW graag aan om zijn vrijwilligers te danken voor hun prachtige inzet waarmee ze het leven van heel wat Grimbergenaars een stukje mooier maken.

Vorig jaar stonden de 65 vrijwilligers van wzc Ter Biest in de kijker en dit jaar zoomen we in op de vrijwilligers van Ter Borre met de thuiswacht en de belwinkel. Er zijn nog vele initiatieven waar vrijwilligers welkom zijn.
Lees meer

De nieuwe prins en prinses carnaval 2015


Carnaval … dat zorgt voor extra sfeer in het woonzorgcentrum Ter Biest.
Ook dit jaar verkozen de bewoners hun prins en prinses carnaval.

Iedere bewoner kon zijn stem uitbrengen voor een nieuw prinsenpaar.
De bekroning ging naar Louise Bonnet en Jef Thielemans.
Ter Biest genoot van een gezellige carnavalsnamiddag met leuke muziek.
En enkele bewoners zorgden voor extra ambiance met een optreden als de 'oma's van K3'.
Lees meer

Ter Borre en Ter Biest kiezen voor een hartveilige omgeving

Ken je het logo AED? Ook in het dienstencentrum Ter Borre en het wzc Ter Biest prijkt nu deze sticker.
Tijdens de kerstmarkt op vrijdag 12 december nam Ter Borre het AED-toestel officieel in gebruik. AED staat voor automatische externe defibrillator. Het toestel is een belangrijk hulpmiddel om een persoon te reanimeren in afwachting van de komst van professionele hulpverlening.
Zowel voor het dienstencentrum Ter Borre en als voor het woonzorgcentrum Ter Biest schafte het OCMW een AED-toestel aan. Dit is geen overbodige luxe voor organisaties met een risciopubliek.
Lees meer

Een open “Huis van het Kind” in Grimbergen

Het Huis van het Kind is er voor alle Grimbergse ouders en gezinnen en opende op 5 december.
Het unieke aan dit project is de manier waarop het tot stand kwam, in nauwe samenwerking met tal van partners. Samen met de partners willen we van het Huis van het Kind een plaats maken waar ouders hun vragen kunnen stellen, hun bezorgdheden kunnen uiten, hun hart kunnen luchten en problemen kunnen signaleren.

Wat mag u van het Huis van het Kind verwachten?
Lees meer over de drie pijlers waar het Huis van het Kind zich in eerste instantie zal op toeleggen.

Onderteken niet om het even wat!

Bent u bewust van de mogelijke gevaren van de kleine lettertjes, van de valkuilen van het plaatsen van een handtekening zonder het contract goed na te lezen?

De ‘Dag zonder krediet’ gaat dit jaar voor de slogan “Onderteken niet om het even wat”. OCMW Grimbergen ondersteunt deze actiedag op zaterdag 29 november want het gevaar van schulden blijft een prangend probleem.
De Grimbergse openbare bibliotheek bouwde er samen met het OCMW een infostand rond uit. Bezoek zeker tussen 24 en 29 november de infostand van de hoofdbibliotheek te Strombeek-Bever.

Heb je vragen of wil je graag advies?
De maatschappelijk werkers schuldhulp helpen je graag verder.
OCMW, Verbeytstraat 30, 1853 Grimbergen, 02 267 15 05
Meer info: www.dagzonderkrediet.be - Lees meer

Strombeek straalt ook in de winter

Wie er vorig jaar bij was, wil vast ook dit jaar de gezellige kerstsfeer komen opsnuiven.

Na het succes van de eerste editie met een minikerstmarkt, organiseert het OCMW-dienstencentrum Ter Borre een uitgebreidere kerstmarkt op vrijdag 12 december 2014 tussen 16 uur en 21 uur.
Meer dan 30 creatieve kerststandjes staan paraat met o.a. juwelen, sjaals, handtassen, zeepjes, kaarten enz. Ook aan eten en drinken is er geen gebrek. Iedereen is van harte welkom!
Lees meer

“Huis van het Kind” opgestart in Grimbergen!

Een positieve ondersteuning voor de Grimbergse ouders en gezinnen. Meer dan 20 verschillende partners werken samen met het OCMW aan de uitbouw van een sterk Huis van het Kind met een infopunt, spelotheek en tal van ondersteunende activiteiten. Hou 5 december in de gaten want dan is het de officiële opening.
Lees meer

Een nieuwe piste voor de Grimbergse thuiszorg


Het aantal thuiswonende hoogbejaarden neemt meer en meer toe. Om senioren ook in de toekomst op een menswaardige manier thuis te laten wonen, wil het OCMW de gezinszorg sterker verankeren in Grimbergen.

Het OCMW sluit daarom een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met de erkende diensten gezinszorg voor extra uren gezinszorg. Daarnaast willen we ook de senioren ondersteunen die nood hebben aan gezinszorg en over een beperkt inkomen beschikken. Lees meer.


Grimbergen gaat de strijd aan

17 oktober is de werelddag van verzet tegen extreme armoede. Deze werelddag staat dit jaar in het teken van de sociale bescherming en de strijd tegen sociale uitsluiting met een paraplu als krachtig symbool.

Het toneelstuk “Onderbescherming. Zeepbellen en paraplu’s” dat het cultuurcentrum op vrijdag 24 oktober vertoont, grijpt het OCMW Grimbergen aan als startschot voor zijn acties tegen armoede in Grimbergen. Lees meer

Vrolijke vrijdagen in Ter Borre

Ter Borre kiest voor een originele insteek in zijn programma. Deze herfst en winter gaat het dienstencentrum Ter Borre voor gezelligheid.

Nieuw zijn de vrolijke vrijdagen.
In de ontmoetingsruimte zorgde Ter Borre voor een ruime keuze aan gezelschapspellen. Wat gebeurt er als mensen samen spelen? Ze voelen zich creatief, houden zich fit… Op dinsdag 16 september geven we om 14 uur het startschot met een instuif van gezelschapsspellen.
Lees meer

Waar komt het nieuwe kinderdagverblijf in Grimbergen?

Betaalbare kinderopvang… het blijft een aandachtspunt voor Grimbergen.
De nood aan kinderopvang blijft groot in de regio. Voor Grimbergen komen er alvast 25 nieuwe opvangplaatsen bij. Hiervoor vond het OCMW een mooie locatie. Het gebouw in de Van Der Nootstraat te Strombeek-Bever biedt een ideale plek voor de opvang van 25 kindjes.

Samen met Landelijke Kinderopvang: Het OCMW en de gemeente hebben een positieve samenwerking met de vzw Landelijke Kinderopvang voor het kinderdagverblijf Stekelbees in Grimbergen. Dit vormde de aanzet om samen in zee te gaan voor dit nieuwe project.
Lees meer

Grimbergen bevraagt 80-plussers

Wat zijn de vragen, wensen of noden van de 80-plussers in Grimbergen?
Om hier een beter zicht op te krijgen, wil het OCMW Grimbergen de mening van de betrokkenen zelf horen. Hiervoor werkt het OCMW samen met bpost.

Van 18 augustus tot eind oktober trekken de postbodes langs bij de 80-plussers. De senioren krijgen een week vooraf van het OCMW een uitnodiging om aan de bevraging deel te nemen. De resultaten van de bevraging verwachten we eind dit jaar.
Lees meer


Supporteren in wzc Ter Biest

Het woonzorgcentrum Ter Biest zet zich schrap voor de wedstrijden van de Rode Duivels.

Om onze voetballers in Brazilië extra te ondersteunen, zette het huisorkest de Biestse Koppers zijn beste beentje voor en gaf woensdag een stevig aanmoedigingsconcert.

Ook de volgende weken houdt wzc Ter Biest de sfeer erin en zorgt voor speciale ondersteunende activiteiten met een minivoetbalwedstrijd met de bewoners en, een voetbalbingo.  


Aftellen naar Strombeek Feest! 13 - 15  juni

Leuke kraampjes, terrasjes, animaties en nog zoveel meer… Spreekt het u aan? Ook dit jaar pakt Strombeek Feest! uit met tal van acties om er een bruisend kermisweekend van te maken.

De eerste editie van Strombeek Feest! zorgde voor een levendig gebeuren in het centrum van Strombeek-Bever. Met de positieve ervaring en de vlotte samenwerking vorig jaar, zetten verschillende plaatselijke verenigingen, organisaties en handelaars ook voor 2014 graag hun beste beentje voor om er weer een bruisend weekend van te maken.

Het OCMW-dienstencentrum Ter Borre, het cultuurcentrum en het gemeentebestuur zetten zich samen in als drijvende kracht voor dit actieve feestweekend. We hopen dat u erbij kunt zijn.
Nog 50 dagen en dan is het zover. Lees meer

Workshopdag Budgetinzicht een succes in Grimbergen

Voor mensen met vragen over hun budget was er zaterdag 24 mei een boeiende workshopdag in Grimbergen.

Saai? Zeker niet. Zowel in de voor- als in de namiddag konden de deelnemers kiezen uit drie gezellige workshops over energie, budgetvriendelijk koken en verzorgingsproducten. Op een aangename manier konden ze zo ideeën opsteken over hoe ze efficiënter kunnen omgaan met hun budget. 75 personen uit de regio Vilvoorde waarvan 26 deelnemers uit Grimbergen schreven zich in. Vooral de workshops verzorgingsproducten en budgetvriendelijk koken hadden veel bijval.
Lees meer

Bijt in uw gezonde gemeente

Grimbergen engageert zich als gezonde gemeente.
Het startschot gaven we op 20 mei met een Grimbergse ‘gezonde’ actiedag. Was u ook bij de appelactie? Of kwamen uw kinderen thuis met tips voor een gezonde brooddoos? Of nam u deel aan de stimulerende infoavond met Martine Prenen over gezonde voeding en een gezonde levenswijze?

De gemeente en het OCMW ondertekenden het charter ‘Gezonde Gemeente’ en willen zo een tandje bijsteken om de gezondheid van de inwoners in Grimbergen te bevorderen. Lees meer

Wat is het resultaat van onze welzijnspoll op de infobeurs Goesting? 

Maar liefst 103 personen namen deel aan de welzijnspoll met als centraal thema “wat doen we om kinderarmoede in Grimbergen te bestrijden?”.
De deelnemers kregen elk vijf bolletjes. Deze bolletjes konden ze naar keuze inzetten op een van de drie maatregelen die zij het belangrijkste vonden in de strijd tegen kinderarmoede.

Blijkt dat:
De deelnemers vinden dat we vooral moeten inzetten op het intensief begeleiden van kwetsbare gezinnen (44%). Ook samen werking met partners (gemeente, scholen, Kind en Gezin, Kinderdagverblijven) is noodzakelijk. (35%). Kinderarmoede is immers een zaak van ons allemaal!.
Lees meer


Christine Van Broeckhoven komt naar Ter Biest op 5 mei

Hoe ver staat de wetenschap over dementie? Wilt u er meer over weten?
Kom dan naar het dementiecafé maandag 5 mei 2014 om 20 uur in het woonzorgcentrum Ter Biest. Prof. Christine Van Broeckhoven zorgt voor toegankelijke info.
Lees meer

Elektronisch stemmen: even oefenen vooraf

Weet u niet meer hoe u elektronisch moet stemmen? Of wilt u graag vooraf nog even oefenen?
Dat kan, van maandag 12 tot vrijdag 16 mei staat de testcomputer in Ter Borre.
Oefenen kan tijdens de openingsuren van Ter Borre. Iedereen is welkom.

OCMW Grimbergen, dienstencentrum Ter Borre, St. Amandsplein 7, 1853 Grimbergen
Openingsuren: alle dagen open van 11 - 18 uur, behalve dinsdag en zondag tot 13 uur, zaterdag gesloten.

Lees meer

De wollen dekentjes van de actie "dol op wol" gaan naar vzw Warmkracht


Was u er ook bij op de breicafés en
breide u mee aan de stapel wollen lapjes?
Of ging u tijdens de kerstmarkt een kijkje nemen naar het prachtige resultaat van al de creatieve lapjes?

En nu?
De rode draad door Grimbergen was er niet zo maar,
maar loopt verder naar Warmkracht.

Lees meer


Net dat 'ietsje meer'

De eerste week van maart is het de week van de vrijwilligers. Het OCMW kan rekenen op een warm en hartelijk engagement  van 126 vrijwilligers.

Om de vrijwilligersweek in te zetten, zorgt woonzorgcentrum Ter Biest voor een originele insteek om zijn fantastische vrijwilligers te danken. Dit jaar kozen ze voor de vrijwilligers-bloemen-boom.

Niet alleen in wzc Ter Biest maar ook voor andere OCMW-diensten zijn vrijwilligers van onschatbare waarde.
Extra vrijwilligers blijven welkom voor het nieuwe onthaalproject.
Lees meer

De Biestse Koppers staan paraat voor de Dag van de zorg

Het woonzorgcentrum Ter Biest zet de deuren open op de Dag van de zorg zondag 16 maart.
Van 10 - 16  uur kunt u deelnemen aan rondleidingen.  En om 16 uur is er een feestelijk optreden want het huisorkest 'De Biestse Kloppers' heeft wat te vieren.

Iedereen is welkom!
wzc Ter Biest, Chrysantenlaan 50, 1850 Grimbergen
Meer info

Nieuw in het OCMW: het OCMW thuiszorgpunt

Vraagt u zich soms af waar u moet aankloppen voor het aanvragen van warme maaltijden, de mantelzorgtoelage, hulp in het huishouden?

Het OCMW startte vanaf 2014 met een toegankelijk aanspreekpunt waar u terecht kunt voor al uw thuiszorgvragen. Het OCMW thuiszorgpunt kunt u bereiken elke werkdag van 9 tot 12 uur op het nummer 0491 71 72 00.

De maatschappelijk werkers Sofie Versteele, Magda Godts en Koen Vanden Bosch staan in voor de aanvragen. Ze zorgen voor de ondersteuning van de mantelzorgers en behandelen de aanvragen mantelzorgtoelage, maaltijden en huishoudelijke hulp. Maar ze helpen u ook bij het aanvragen van tegemoetkomingen, vervoerproblemen, opvangmogelijkheden en andere thuiszorgvragen.
Lees meer

Met de fiets naar het werk
De personeelsleden van het OCMW, bibliotheek en cultuurcentrum hebben nu een extra reden om met de fiets naar het werk te komen. Met deze afsluitbare en aantrekkelijke fietsstalling wil het bestuur haar werknemers verder mobiliseren om op een gezonde manier met de fiets naar het werk te komen.
Lees meer

Fier zijn op je diploma “voorkom schulden”

Je moet rondkomen met een minimuminkomen. Na betaling van de huur moet je een moeilijke keuze maken: “betaal je de energiefactuur ..., of ... Het is verleidelijk om je toevlucht te nemen tot een kredietkaart of een lening op afbetaling...

Het hebben van weinig geld en schulden maakt mensen kwetsbaar omdat ze weinig of geen keuzemogelijkheden hebben. Bovendien merken we heel dikwijls dat mensen hun rechten niet kennen en hun weg niet vinden in de moeilijke administratie en leesbaarheid van facturen, brieven en contracten. 

Daarom engageert het OCMW zich samen met het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) voor de preventie van schulden. Met de leergroep preventieve schuldhulpverlening proberen we mensen een stevigere basis te bieden over omgaan met weinig geld en om schulden te voorkomen.
Lees meer

Eerste mini-kerstmarkt in Ter Borre 13 december 2013

Vrijdag 13 december 2013 tussen 14 uur en 21 uur kunt u in het dienstencentrum Ter Borre te Strombeek-Bever een gezellige kerstsfeer komen opsnuiven.

Veel mensen waren met het succes van ’Strombeek feest!‘ aangenaam verrast. Op dat gevoel gaan we verder met deze mini-kerstmarkt. Het wordt vast een gezellig evenement, want reeds meer dan 25 standjes nemen deel. U vindt er kaarsen, mutsen, sjaals, handtassen, keramiek, boeken, schilderijen, juwelen, kaarten, zeep, hoeden, enz. Er zijn ook verschillende dranken en hapjes.  Animatie is verzekerd met de Kerstman, de computer- en fotoclub en  ’de Herfst-zangers‘. 
Kunstenaar Frans Verlooy maakte speciaal voor deze eerste mini-kerstmarkt een aquarel van Ter Borre.

Iedereen is van harte welkom!
Dienstencentrum Ter Borre, OCMW Grimbergen, Sint Amandsplein 7,  1853 Grimbergen  (Strombeek-Bever), tel. 02 267 38 50   Lees meer

Wafelenbak voor sinterklaas

vrijdag 6 december 2013 tussen 14 -17 uur

De personeelsleden van ons dienstencentrum Ter Borre organiseren een wafelenbak op sinterklaasdag en de opbrengst gaat naar een defibrillator. Het dienstencentrum Ter Borre te Strombeek-Bever zet zich in voor een heerlijke wafelenbak met sinterklaas.
Het dienstencentrum vindt het nuttig om in Ter Borre over een defibrillator te beschikken. De personeelsleden namen het initiatief om wafelenbak te organiseren en met de opbrengst een defibrillator aan te kopen. Want een defibrillator kan levens reden. Met dit apparaat laat men het hart van een bewusteloze persoon stoppen met fibrilleren, waardoor het opnieuw zijn normaal ritme krijgt. 

Komt u ook? dienstencentrum Ter Borre, Sint Amandsplein 7, 1853 Strombeek-Bever.
Iedereen is van harte welkom!

 Hoeveel senioren hebben nood aan een dringende opname?


Om hierop een beter zicht te krijgen, werkt het OCMW in het woonzorgcentrum Ter Biest met een actieve en een passieve wachtlijst. Niet alleen zwaar zorgbehoevende senioren maar ook heel wat ouderen met een licht zorgprofiel kiezen voor een onmiddellijke opname.

Lees meer
25 november: internationale dag uitbanning geweld op vrouwen


25 november is de internationale dag van uitbanning van geweld op vrouwen.
Om de inwoners van onze gemeente te informeren over de hulpmogelijkheden en het belang van erover te kunnen praten, verspreiden we de ze week flyers en pleisterdoosjes.
De gemeente, politie, bibliotheek en OCMW steunen in Grimbergen deze  actie.

Lees meer

Een winst voor de wakkere werkgever

Is samenwerken met het OCMW Grimbergen voor een tewerkstelling artikel 60 een winst voor de wakkere werkgever? Het gemeentebestuur en het OCMW vonden het belangrijk de plaatselijke ondernemers te laten kennis maken met sociale economie en organiseerden hiertoe 20 november 2013 een Grimbergse bedrijvendag.
Met deze Grimbergse bedrijvendag bereikten we een 60-tal deelnemers waaronder verschillende handelaars, maar evenzeer grote bedrijven. Enkele plaatselijke sociale economieprojecten zoals Televil, de strijkwinkel en de Diepen Boomgaard gaven een korte toelichting over hun werking.
Het OCMW wil de Grimbergse privéorganisaties graag oproepen om zich kandidaat te stellen als partner van het OCMW voor een tewerkstelling van art 60-tigers.
Lees meer

Een update voor onze brochure 'Wat te doen als iemand uit je gezin sterft ?'

We zijn reeds aan de zevende editie. Bijna 30 jaar geleden nam het OCMW het initiatief om samen met de Grimbergse begrafenisondernemers een praktische brochure voor de nabestaanden uit te werken. De brochure hebben we zopas geactualiseerd en in een nieuw kleedje gestoken.

De nieuwe brochure  vindt u ook op onze website bij de rubriek publicaties > OCMW

Meer infoZilver voor de Grimbergse mantelzorgers

Deze zilveren verjaardag zou er nooit geweest zijn zonder de dagdagelijkse inzet van bijna 300 mantelzorgers in onze gemeente. 25 jaar geleden startte het OCMW Grimbergen het initiatief om de familieleden en buren die thuis zorgen voor een zorgbehoevende senior te ondersteunen.

Lees meer over de ondersteuningsmogelijkheden die er voor de mantelzorgers in onze gemeente bestaan.
Bent u mantelzorger van een zorgbehoevende bejaarde?
Neem dan zeker contact met Dienst ondersteuning mantelzorgers, OCMW Grimbergen,  tel. 02 267 15 05Grimbergen knoopt mee de strijd aan

17 oktober is de werelddag van verzet tegen extreme armoede.
Het OCMW ondersteunt deze strijddag en organiseert elk jaar acties in de strijd tegen armoede. Niet alleen het OCMW knoopt de strijd aan tegen de armoede, maar ook het gemeentebestuur toont zich solidair met deze actiedag en voorziet op 17 oktober eveneens het gemeentehuis van geknoopte lakens. Een wit geknoopt laken is het symbool van verzet tegen armoede. Hiermee willen we letterlijk de strijd aanknopen tegen armoede in onze gemeente en de wereld.

Lees meer

Het beste uit een kind naar boven halen12 oktober … is de dag van de onthaaouders

Op deze speciale dag voor de onthaalouders, verwent het OCMW–Grimbergen zijn 25 onthaalouders graag met een kleine attentie.

Maar er is meer. Het OCMW voorziet een nieuw project voor samenwerkende onthaalouders. Heb jij interesse of ken je personen die het beste uit een kind naar boven willen halen en willen samenwerken als onthaalouder?

Meer info


Een 2 voor 't Motje

Vrijdag 20 september 2013 was een drukke dag in ‘t Motje want samen met de inwoners van de Borgt vierde het zijn tweede verjaardag. 
Het Grimbergse gemeentebestuur hecht veel belang aan deze ontmoetingsplaats voor de Borgt. Om de vrijwilligers van ‘t Motje blijvend te ondersteunen bij de uitwerking van buurthuisactiviteiten besliste het schepencollege de samenwerking met Samen-levingopbouw Riso Vlaams-Brabant verder te zetten. Een halftijdse buurtwerker kan daardoor de actieve werking van het ‘t Motje verder ondersteunen.
 ‘t Motje kan zich zo de volgende jaren met vernieuwde kracht blijven toeleggen op zijn missie:
 ’de Borgeloenen bijeenbrengen met de meest diverse evenementen‘.
Meer info

Wist u dat u uw pensioendossier online kunt raadplegen?
Maar hoe doet u dat?

Om u beter in te lichten trekken experts van de Rijksdienst voor Pensioenen op ronde.
In 28 steden zijn er infosamenkomsten waarbij de RVP-medewerkers u wegwijs maken. Ze laten u zien hoe u uw online pensioendossier MyPension kunt raadplegen.

In de buurt van Grimbergen kunt u deelnemen
- te Mechelen: op maandag 7 oktober
- te Brussel op donderdag 17 oktober
- Er is ook een infosessie in Leuven (30 september of Gent 14 oktober)

Leuk om te weten: Iedere deelnemer (200 per locatie) ontvangt een gratis kaartlezer.

Voor wie?
- Voor iedereen die als werknemer werkt of gewerkt heeft.
- Gepensioneerden (werknemers en zelfstandigen)

Hoe inschrijven?
- Via www.mypensioen-on-tour
- Of telefonisch op het gratis nummer 1765
(Kies voor Nederlands en druk “5”)

Een crème van een vrijwilliger?

Die vindt u in ons dienstencentrum Ter Borre.
Ze zijn onmisbaar voor een sterke werking. Ook voor het najaar heeft het dienstencentrum Ter Borre een uitgebreid activiteitenaanbod in petto. En daarvoor kan Ter Borre rekenen op de inzet en medewerking van een sterk team van 28 vrijwilligers. Jaarlijks zet het OCMW deze mensen eens extra in de bloempjes. Dit jaar was het een speciale editie.

Lees er meer over

Dankjewel onthaalouders voor de opvang van 2500 kindjes

De dienst voor onthaalouders bestaat 35 jaar in onze gemeente en gaf reeds meer dan 2500 Grimbergse kindjes een warme plek. Wie zijn de personen achter dit succesverhaal?
Op de eerste plaats natuurlijk de onthaalouders. Met hun liefde en warmte proberen ze de kindjes zoveel mogelijk te leren, creatief met hen bezig te zijn, hen te koesteren. Zeker ook vormen de drie maatschappelijk werkers met veel enthousiasme de drijvende kracht achter de onthaalouders. Meer info

Een warme oproep: onze kindjes verdienen een goede opvang. Voor de ouders die kinderopvang in gezinverband verkiezen, blijft de dienst voor onthaalouders streven naar een sterke kwaliteit. En daarvoor zijn nieuwe onthaalouders welkom.

Voor vragen en info: dienst voor onthaalouders, OCMW Grimbergen
maatschappelijk werkers Anita Costers, Leen Verhest en Ingrid De Backer, 02 272 49 60/61

Samen leren fietsen

Juni is in Grimbergen de fietsmaand voor volwassenen die willen leren fietsen. Kreeg u nooit de kans om te leren fietsen of voelt u zich niet zo vaardig in het verkeer? Dan is dit uw maand. U kunt deelnemen aan de fietslessen. Nieuw is ook het duofietsen. Zo kunt u samen met een ervaren fietser een duo vormen voor een gezellige fietstocht.

Doe mee: schrijf u in bij de sportdienst Grimbergen, tel. 02 267 20 16, sportdienst@grimbergen.be
Het gemeentebestuur en het OCMW, samen met de provincie Vlaams-Brabant, hopen dat heel wat volwassenen gebruik maken van deze nieuwe fietskans.
Klik hier voor meer info

Hoe kunt u omgaan met vermoedens van kindermishandeling?

De week van de opvoeding ….grijpen we aan om de belangrijke taak van de opvoeders extra in de verf te zetten.
Dit jaar focuste Grimbergen op het aangrijpende thema van omgaan met kindermishandeling.

Uit de debatavond bleek dat het bij een vermoeden van kindermishandeling erg belangrijk is om ‘iets te doen’.
Klik hier voor meer info.

Strombeek Feest! op 24 - 25 - 26 mei 2013

De jaarmarkt in Strombeek-Bever was vroeger een ware trekpleister.  Dit jaar willen we dit terug doen opleven.
Vorig jaar met de viering van 20 jaar Ter Borre betrokken we graag de buurt bij onze feestactiviteiten. We stelden vast dat de goesting er was om verder samen te werken er een actiever kermisgebeuren van te maken.

De positieve ervaring van de vlotte samenwerking vorig jaar, vormde het startschot om ook voor 2013 de handen in mekaar te slaan en met de verschillende geïnteresseerde plaatselijke verenigingen, scholen, organisaties en handelaars er een bruisend weekend van te maken voor alle Strombekenaars.
Het dienstencentrum Ter Borre, het cultuurcentrum en het gemeentebestuur zijn samen de drijvende kracht voor dit actieve feestweekend.

Meer info over het prgramma

Een nieuwe regeling voor de wachtlijst van wzc Ter Biest

Om een beter zicht te krijgen op de ingeschreven kandidaten die dringend nood hebben aan een opname, besliste het OCMW vanaf 1 april 2013 te werken met een met een actieve wachtlijst en met een passieve wachtlijst.
• Wie komt op de actieve wachtlijst? De kandidaat die onmiddellijk opgenomen wil worden, als we hem/haar bellen. De persoon ondertekent hiervoor het document: verklaring op eer van “bereidheid tot onmiddellijke opname”.
• Wie komt op de passieve wachtlijst? De kandidaat die zich preventief laat opschrijven maar nog niet onmiddellijk wenst opgenomen te worden.
Meer info over de nieuwe regeling

Een hart van goud...

dat hebben de 60 vrijwilligers die zich op een warme manier inzetten voor alle bewoners van het wzc Ter Biest.
De eerste maanden van dit jaar leverden onze vrijwilligers samen reeds 750 uren vrijwilligerswerk. Vaak staan we onvoldoende stil bij de essentiële bijdrage die vrijwilligers leveren. De onvermoeibare inzet, het engagement dat elke vrijwilliger dagelijks, wekelijks, maandelijks of zelfs maar enkele keren per jaar levert, is onbetaalbaar.

Wzc Ter Biest greep de week van de vrijwilliger graag aan om de 60 vrijwilligers te danken en organiseerde een gezellig vrijwilligersfeestje op woensdag 13 maart. Lees meer

Wzc Ter Biest neemt deel aan de Dag van de zorg zondag 17 maart 2013

Ter Biest ... een open huis, waar we actief bezig zijn, met vele helpende handen. Kom zelf eens kijken!
Zondag 17 maart zetten we van 10 - 17 uur onze deuren open. We voorzien rondleidingen waarbij we het dagelijks reilen en zeilen in Ter Biest voorstellen. In de cafetaria is er taart met koffie en een lekker biertje.

De Grimbergse beeldhouwer Frans Mertens grijpt deze dag aan om drie aparte beelden tentoon te stellen: een eiken beeld van Jef De Munck op zijn 100ste verjaardag, een beeld van een 92-jarige dame en het beeld van een smid in de rode houtsoort padoek.
Met deze drie beelden wil de kunstenaar vereeuwigen dat mensen steeds ouder worden. De tentoongestelde beelden kunt u nog komen bekijken tot 3 april.

Een nieuwe prins en prinses carnaval in Ter Biest

Carnaval gaat niet onopgemerkt voorbij in het woonzorgcentrum Ter Biest. Voor de tweede maal op rij verkozen de bewoners van het wzc Ter Biest hun prins en prinses carnaval.

Woensdag 13 februari was het de grote dag. Het woonzorgcentrum organiseerde een groots carnavalbal. De prins en prinses carnaval 2012, prins Jan I en prinses José I, mochten het bal openen. Iedere deelnemer kon dan ook zijn stem uitbrengen voor een nieuw koninklijk paar. De bekroning ging naar Jan Van Der Zijpen en Anna Van Der Zijpen. Zij kunnen zich een heel jaar lang prins en prinses carnaval 2013 noemen.
Hun eerste officiële taak die zij ter harte nemen is: het verwelkomen van de Ter Biestse vrijwilligers op het jaarlijkse vrijwilligersfeest in maart.

Een goeddraaiende sociale dienst

OCMW's worden – net als alle andere dienstverlenende organisaties – uitgedaagd om hun werking en dienstverlening permanent te verbeteren. De klanttevredenheid is daarbij één van de voornaamste drijfveren. In het OCMW Grimbergen gebeurden reeds verschillende tevredenheidsmetingen zoals bijvoorbeeld bij de onthaalouders, bij de gebruikers van het dienstencentrum, de maaltijdgebruikers.
Dit jaar ging onze aandacht uit naar een tevredenheidsonderzoek bij de cliënten van de sociale dienst. Deze tevredenheidsmeting werd uitgevoerd door het departement Sociale School Heverlee van de KULeuven met de ondersteuning van de provincie Vlaams Brabant.

Het eindrapport werd zopas voorgesteld aan de OCMW-raad. Lees meer over de resultaten in het
Rapport tevredenheid van het OCMW-cliënteel.

Landelijke Kinderopvang plant een nieuw kinderdagverblijf in Grimbergen.

Kind en Gezin besliste begin oktober 2012 om Landelijke Kinderopvang vzw een erkenning te geven voor de opstart van een nieuw kinderdagverblijf ‘Stekelbees’ in de gemeente Grimbergen. Er zullen 25 kinderen terecht kunnen. In nauwe samenwerking met de gemeente en het OCMW van Grimbergen opende Landelijke Kinderopvang eind 2011 reeds een eerste kinderdagverblijf in Beigem. Er is plaats voor 14 kindjes van 0 tot 3 jaar.
De vraag naar kinderopvang blijft heel groot in de regio. Door de handen in elkaar te slaan, kunnen Landelijke Kinderopvang, gemeente en OCMW van Grimbergen het aanbod aan kinderopvang voor 0 tot 3-jarigen in Grimbergen verruimen. Lees meer

Contactpersoon Landelijke Kinderopvang:
Ellen Verpeet - Regiomanager Halle-Vilvoorde - helpdesk 070 24 60 41
everpeet@LandelijkeKinderopvang.be
www.landelijkekinderopvang.be

Een nieuwe stijl voor de spelotheek

Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. De spelotheek draagt hier graag haar steentje toe bij met het uitlenen van educatief en verantwoord speelgoed. De spelotheek was er eerst voor de onthaalouders. Daar komt nu verandering in. Ook de ouders van onze dienst voor onthaalouders zijn nu welkom in de vernieuwde spelotheek.

Dit is niet alles. We willen van de spelotheek ook een echte ontmoetingsruimte maken voor de onthaalouders en de ouders. De onthaalouders hebben veel ervaring met opvoeding en omgang met kleine kinderen en willen dit graag delen met anderen. Lees meer

De nieuwe dagverzorging Veldkant start 1 oktober

Het idee van een dagverzorging voor Grimbergen leefde al een hele tijd. En vandaag kunnen we het gloednieuwe dagverzorging Veldkant openen. Twintig Grimbergse ouderen hebben zich reeds ingeschreven. Zo kunnen ze tijdens de dag de nodige begeleiding krijgen, waardoor ze langer in hun vertrouwde thuisomgeving kunnen blijven wonen.
Om dit dagverzorgingcentrum voor Grimbergen te kunnen realiseren, sloten het OCMW Grimbergen en het woonzorgcentrum Heilig Hart Grimbergen een samenwerkingsovereenkomst

Lijkt deze dagopvang iets voor u? Vraag gerust inlichtingen want er zijn nog enkele plaatsen vrij.
Meer info

De prioriteiten voor het toekomstig Grimbergs ouderenbeleid zijn gekend!

Het OCMW Grimbergen stelde zopas de prioriteiten in de dienstverlening voor de Grimbergse ouderen vast. Dit document is dé geschikte uitvalsbasis voor het nieuwe bestuur om correcte beleidskeuzes te kunnen maken. De middelen zijn schaars en de noden zijn hoog.
De OCMW-raad heeft daarom in 2011 door de externe consultant PROBIS een objectieve omgevingsanalyse van de vergrijzingsproblematiek in Grimbergen laten uitwerken. De prioriteitenstudie kwam tot stand na consultatie van alle belanghebbenden zoals de andere marktspelers, welzijnsraad, seniorenraad,enz.
Lees meer over de zes belangrijkste vastgestelde priotiteiten.

Vijf kaarsjes voor schuldhulp

Schuldenoverlast treft hoe langer hoe meer alle lagen van de bevolking. Ook steeds meer jongeren krijgen te maken met schulden. Het aantal hulpvragen nam tijdens de afgelopen vijf jaar flink toe. Onze dienst richt zich op mensen met een schuldenoverlast en kan u helpen met budgetbeheer en budgetbegeleiding, maar ook met individuele schuldbemiddeling of het opstarten van de collectieve schuldenregeling.

Onze dienst schuldbemiddeling kijkt ook vooruit en wil nieuwe wegen bewandelen en meer investeren in preventie.
Lees meer

Voor meer informatie
OCMW - Sociale dienst
Verbeytstraat 30, 1853 Grimbergen, tel. 02 267 15 05

Met vragen over schuldhulp kan u ook terecht bij het CAW:
CAW Vilvoorde, Advies- en begeleidingscentrum, JB Nowélei 33, 1800 Vilvoorde
tel. 02 252 09 39 – www.cawvilvoorde.be

Opvoeden, een uitdaging?

Interessante vormingsavond over zelfvetrouwen met vallen en opstaan
op maandag 8 oktober 2012 om 20 uur
Een voordracht door Nathalie Heurckmans.
Waar : gemeentehuis Grimbergen
Meer info

De strijd om de Olympische kleuren woedt ook in Ter Biest

Ter Biest in topvorm
Ook de bewoners van het woonzorgcentrum Ter Biest zetten zich schrap om deel te nemen aan de Olympische spelen. De kinesisten hebben er goede hoop. De uitnodiging om deel te nemen is het gevolg van de goede conditie van de bewoners. Inderdaad vele bewoners gaan twee keer per week naar de turntrainingen en andere bewoners trainen dagelijks in de kinézaal. Daar staan ingenieuze toestellen die de atletische bewoners helpen om in topconditie te komen. Ook de personeelsleden van Ter Biest zijn er klaar voor.

Het programma van de Olympische Biestspelen loopt van 2  tot 10 augustus. En vrijdag 10 augustus is er de slotceremonie met de huldiging van de atleten en de uitreiking van de medailles.
Lees meer

Vragen over thuiszorg? De brochure thuiszorg zet u op weg.

De thuiszorgbrochure is er voor u. Het OCMW van Grimbergen wil elke inwoner helpen om thuis te blijven wonen. Om u te ondersteunen voorziet het OCMW een aantal thuiszorgdiensten. Zo zijn er de gekende diensten maaltijden of klusjesdienst. Maar het OCMW heeft ook minder gekende diensten in petto zoals bv. thuiswacht of de belwinkel.

In de nieuwe brochure ”Zolang mogelijk thuis blijven wonen” krijgt u een overzicht van de thuiszorgdiensten die het OCMW organiseert, maar ook van wat er in onze gemeente bestaat aan ondersteunende mogelijkheden voor de thuiswonende senioren en mantelzorgers.

De nieuwe thuiszorgbrochure vindt u ook hier op de website bij publicaties.

Ontdek de kersverse OCMW-brochure op 16 en 17 juni in uw brievenbus

Op 16 en 17 juni was het zover. Dan viel de nieuwe OCMW-brochure “Samen werken aan welzijn“ in alle Grimbersge brievenbussen.
We zijn er ons van bewust dat we nog heel wat mensen met moeilijkheden niet bereiken. Daarom blijven we ons inzetten voor een duidelijke en overzichtelijke communicatie, zo dicht mogelijk bij de burger.
De wet zegt dat het OCMW alle inwoners met moeilijkheden moet helpen. Gelukkig staan we er niet alleen voor. In onze gemeente zijn er verschillende diensten en organisaties die zich inzetten voor het bevorderen van het welzijn van de Grimbergse bevolking. Juist door een goede samenwerking kunnen we een ruimer aanbod van diensten alsook een betere kwaliteit aanreiken.

Ontving u de brochure niet? Geef dan zeker een seintje, zodat het OCMW u een exemplaar kan bezorgen. Nieuwe inwoners ontvangen de brochure bij het welkomstpakket.
OCMW Grimbergen, Dienst communicatie, Verbeytstraat 30, 1853 Grimbergen, tel. 02 267 15 05
Lees meer

Ballonnen voor het nieuwe kinderdagverblijf SAM

Het OCMW en de gemeente weten dat er nood is aan voldoende plaatsen kinderopvang. 
Na de opening van Stekelbees te Beigem, konden we op 30 mei, amper negen maanden later het nieuwe kinderdagverblijf SAM in het hartje van Strombeek-Bever officieel inhuldigen. Dit was mogelijk door de vlotte samenwerking met de vzw 3Wplus kinderopvang, die instaat voor de praktische organisatie, en met de vzw Sint Jozef die ons het gebouw ter beschikking stelt.
Het OCMW en de gemeente zorgen nu samen met de partners kinderopvang 3Wplus en Landelijke Kinderopvang voor 190 betaalbare en duurzame plaatsen kinderopvang in Grimbergen.

Is het probleem over kinderopvang in Grimbergen dan opgelost? Nee, zeker niet. Maar we blijven ijveren om ook naar de toekomst betaalbare kinderopvangplaatsen te waarborgen.
Lees meer

2 en 3 juni 2012: VOLKSFEEST in dienstencentrum Ter Borre

Komt u ook?
Tijdens het kermisweekend van Strombeek-Bever organiseert Ter Borre zijn verjaardagsfeest met talrijke animaties, optredens en demonstraties. Hou dit weekend zeker vrij.
We appreciëren het ook sterk dat verschillende lokale verenigingen en handelaars die actief meewerken aan deze festiviteiten en hun bijdragen leveren om er een echt volksfeest van de maken met tal van animatieactiviteiten.

We vergeten ook de personen die minder mobiel zijn niet. Hebt u moeite om u te verplaatsen en wilt u graag deelnemen aan deze feestactiviteiten? Dank zij de medewerking van de mindermobielencentrale kunnen we ervoor zorgen dat u tijdens deze twee dagen thuis kan afgehaald en teruggebracht worden.
Bel hiervoor op voorhand naar dienstencentrum Ter Borre
02 267 38 50 van 8 - 12 uur.

Flyer met een overzicht van de vele animaties en festiviteiten

Woonzorgcentrum Ter Biest zoekt gemotiveerde jobstudenten

In het woonzorgcentrum Ter Biest wonen drie honderdjarigen. Van de 75 bewoners zijn tien personen 95 jaar of ouder. De jongste is 95 jaar, de oudste is 103 jaar. De gemiddelde leeftijd van deze 10 bewoners is 98,4 jaar. En de gemiddelde leeftijd van alle bewoners in het woonzorgcentrum is 88 jaar. Door de goede zorgen van het personeel en de plezierige animatieactiviteiten, slagen we erin om de mensen ook op hoge leeftijd nog fit en actief te houden.
Nu de zomervakantie nadert, zoeken we nog enkele jobstudenten (studenten verpleging of verzorging) die ons hierbij willen helpen. Ook gemotiveerde verpleegkundigen blijven welkom.

Interesse?
Neem contact op met directeur Jan Vandekerckhove
Woonzorgcentrum Ter Biest, Chrysantenlaan 50, 1850 Grimbergen, tel. 02 269 28 46
jan.vandekerckhove@ocmw-grimbergen

GOESTING IN ...

OCMW-nieuwtjes: op de verenigingenbeurs Goesting op zaterdag 12 mei 2012. Op de OCMW-infostand kon u kennismaken met de aankomende initiatieven zoals bijvoorbeeld de dagverzorging Veldkant of het feestprogramma voor 20 jaar Ter Borre. Ook kon u er al een glimp opvangen van de nieuwe OCMW-brochure die er volgende maand aankomt.

Of goesting in vrijwilligerswerk? Het OCMW greep deze gelegenheid ook te baat om het vrijwilligersleven in onze gemeente verder te stimuleren. Met de ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant konden we een fleurig plantje uitreiken aan geïnteresseerde Grimbergenaren en hopen we hen zo te kunnen warm maken om zich in onze gemeente als vrijwilliger te engageren. Binnen het OCMW zijn er heel wat mogelijkheden waarbij vrijwilligers een meerwaarde betekenen voor onze dienstverlening.
Meer info: OCMW-Grimbergen, Verbeytstraat 30,1853 Grimbergen, 02 267 15 05

Nieuw in Grimbergen: Dagverzorging Veldkant

De extra zorg voor een ouder familielid is voor zorgverleners thuis soms moeilijk te combineren met werk en gezin. Met het nieuwe initiatief dagverzorging Veldkant willen we deze zorgverleners een extra steun bieden. Op die manier kan de oudere persoon langer in zijn vertrouwde thuisomgeving blijven wonen en krijgt hij de nodige begeleiding overdag.
Om een dagverzorging voor Grimbergen te kunnen realiseren sloten het OCMW Grimbergen en het woonzorgcentrum Heilig Hart Grimbergen een samenwerkingsovereenkomst.

Het nieuwe initiatief start in het najaar 2012, maar reserveren kan reeds vanaf 16 april.
Voor inlichtingen en reservatie: kan je zowel terecht bij WZC H. Hart als bij het OCMW Grimbergen.
OCMW Grimbergen tel. 02 272 49 76/77, Verbeytstraat 30, 1853 Grimbergen
Leen Van den Troost/Sonja De Coninck - ondersteuningmtz@ocmw-grimbergen.be

De gloednieuwe fototentoonstelling in Ter Biest, een kijkje waard 


De dag van de zorg op zondag 18 maart 2012 lokte heel wat belangstellenden.
Deze dag greep het woonzorgcentrum Ter Biest graag aan om de gloednieuwe tentoonstelling ‘Het dagelijkse leven in Ter Biest’ officieel te openen.

Hiervoor konden we rekenen op een fijne samenwerking met de fotoclub van het dienstencentrum Ter Borre. Acht leden van de fotoclub kwamen op geregelde tijdstippen langs en zorgden voor artistieke foto’s van de dagelijkse werk- en zorgtaken alsook de animatie- en feestactiviteiten in Ter Biest.

Interesse? Kom gerust eens langs om deze fototentoonstelling te bekijken.
Het kan een aanleiding zijn om kennis te maken met het wonen en leven van het woonzorgcentrum Ter Biest.
Lees meer

OCMW Grimbergen pakt sociale fraude aan omdat fraude asociaal is


De OCMW-raad keurde begin dit jaar unaniem een beleidsnota goed om de strijd tegen sociale fraude op te voeren. Maatschappelijk werkers zetten zich in om personen in moeilijkheden te helpen. Maar financiële hulp is niet vrijblijvend. De maatschappelijk werkers moeten er eveneens op een strenge maar rechtvaardige manier op toezien dat cliënten hun plichten nakomen. De systematische strijd tegen zwartwerk en sociale fraude is één van de prioriteiten. Het OCMW zal hiertoe ook een aparte controlecel oprichten.

Lees meer

De doorgangswoning staat klaar 


Wat bij brand, een acute noodsituatie waardoor de bewoners niet meer naar hun woning kunnen?
Soms kunnen mensen terecht bij familie of vrienden. Maar niet iedereen heeft dadelijk een opvangplaats. Het OCMW-Grimbergen beschikt nu over een doorgangswoning. Hier kunnen mensen bij een noodsituatie voor een beperkte periode verblijven.

Vrijdag 2 maart werd de doorgangswoning officieel geopend. De buurtbewoners konden er ook een kijkje gaan nemen.

Lees meer


Ter Borre een feestjaar in aantocht

20 jaar… Het dienstencentrum en de serviceflats Ter Borre gingen van start op 1 maart 1992. Ondertussen is Ter Borre geëvolueerd tot een bruisend dienstencentrum met tal van activiteiten en vervult evenzeer een ondersteunende rol voor de thuiszorg.

De centrumraad leidt al 20 jaar het dienstencentrum in goede banen en dat mag gevierd worden. Bij de start van dit feestjaar gaf de centrumraad het startschot met een gezellige feestreceptie op zondag 29 januari voor de actuele en oud-leden van de centrumraad.

Lees meer

 

Hebt u vragen over de huur van een woning?

Om de huurders te kunnen ondersteunen bij hun vragen over huurproblemen sloten het OCMW en de gemeente een overeenkomst af met de Huurdersbond Vlaams-Brabant. Vanaf januari 2012 kunnen alle inwoners van Grimbergen terecht bij de verschillende locaties van de Huurdersbond voor gratis juridisch advies, bijhorende dossieropmaak en opvolging waar nodig. Lees meer